Welcome Guest

Our poll

По какъв начин ще се възроди България?
Total of answers: 179

Block title

Block title

Block title

Statistics























































































 
Home » 2012 » September » 30 » Без зъби
9:14 PM
Без зъби
САЩ са ни приятели и затова сме в НАТО? Тези "приятели" обаче ни извадиха зъбите. Чрез разнебитването и унищожаването на почти цялата ни армия, натовците ни превърнаха в беззъбо зверче. Разбира се, тя засега не е наша - първо беше съветска, сега американистка. Остава само народното опълчение, но за него пък е нужен народ... 

"О.р. ген Вълчо Фотев:Турция ни натисна да си нарежем ракетите


Веднага след промените у нас, още не бяхме член на НАТО, Турция започна да ни натиска усилено чрез САЩ да си унищожим ракетите. Много се плашеха от тях. А нашите „Скъд" и СС-23 поддържаха военния баланс на Балканите. Много пъти на срещи и коктейли турските и гръцките военни аташета ме питаха дали имаме ядрени бойни глави или химически и бактериологични. Отговарях им, че не притежаваме нито едните, нито другите.

 

Което беше истина. Интересуваха се и от самите ракети, защото нямаха като нашите ОТР с 300 км обсег, които можеха да бият и зад Истанбул. А СС-23 бяха страхотни. Бойните им глави не можеха да се засичат в полет, защото бяха покрити със специален слой, който отразява лъчите на прихващащите радари. Срещу тези ракети няма противодействие, излетят ли веднъж, с противника е свършено. Ракетните ни войски и артилерията бяха най-силни и най-мощни в региона и чрез тях компенсирахме числеността на армията ни, която беше значително по-малка от тази на държавите, срещу които можеше да се наложи да воюваме.

 

Родните политици обаче решиха, че трябва да ги унищожим, за да се нагодим към новата геополитическа конюнктура. Ракетите ни бяха трън в очите на Турция, която използваше влиянието на САЩ у нас. Е, махнахме ги под натиск. Щом сторихме това, турската армия се въоръжи с оперативно-тактически ракети с боен радиус от 300 км, каквито нямаше дотогава. Ракетите им се казват „Йълдъръм" и ги въведоха през 2001г., когато ние започнахме да режем нашите. Сега те имат всичко, а ние - нищо.

 

А защо те сега не ги махнат, срещу кого са насочени? Нали вече сме съюзници и братя по оръжие в НАТО? Нашите политици няма ли да попитат официално защо турската армия има ракети, които достигат нашата територия. В момента армията на южната ни съседка е перфектно въоръжена, за разлика от нашата. Но това е благодарение и на голямата безвъзмездна помощ, която им оказаха САЩ. Ние и малкото, което имахме, го ликвидирахме. Бедата е, че България винаги се управлява от политици, които мислят само за мандата си. Докато другите страни се ръководят от държавници, които гледат с десетилетия напред.

Но най-неприятното в случая бе, че махнахме ракетите, но политиците не се пребориха да получим адекватна компенсация , каквато ни се обещаваше. Когато служех в Генералния щаб, министър на отбраната бе Бойко Ноев. Веднъж ме извика и ми постави задача да напиша статия за в. „Капитал", в която да поставя въпроса за компенсацията. Материалът излезе, но нямаше никаква реакция. А много се надявахме за ракетите да получим съвременни западни системи за залпов огън МЛРС, които бият на 90 км, защото нашите „Град" стрелят на 21 км. Не ни дадоха нищо. 


Като казвам, че бяхме страховита сила на Балканите, имам предвид, че разполагахме с 4 ракетни и 4 артилерийски бригади. Отделно всяко съединение и полк си имаше на подчинение собствена артилерия. Имахме над 1400 тежки оръдия калибър над 100 мм. В годините на прехода обаче се самоунищожихме.

Сега имаме само един артилерийски полк в Асеновград. От тежките оръдия я са останали 200 бройки. В момента в двете бригади на Сухопътни войски има по един дивизион самоходни артилерийски установки (САУ) „Гвоздика". Това са качествени оръжия, българско производство. Правеха се в нашия военно-промишлен комплекс, който хранеше половин България и вече го няма никакъв. Преди изнасяхме „Гвоздика". А сега? Когато армията се свиваше, имаше случаи чисто нови  самоходни установки, на нула километра, да ги нарежат, вместо продадат, за да спечелим пари. Както стана с Македония - подарихме им танкове и оръдия, а те ги продадоха. Сега от старата слава на армията ни останаха спомените.     ...      pressadaily.bg 




Views: 625 | Added by: Voisil | Rating: 5.0/1
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *:

Log In

Login:
Password:

Block title

Block content

Block title

«  September 2012  »
SuMoTuWeThFrSa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Site friends

  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • Entries archive