Welcome Guest

Our poll

Rate the site
Total of answers: 98

Block title

Block title

Block title

Statistics























































































 
Home » 2014 » January » 10 » Българите са в основата на европейската музикална култура
4:48 PM
Българите са в основата на европейската музикална култура
Древните българи са откриватели на струнните инструменти за Европа, следователно са в основата на всички главни направления от съвременната музика. Първо - без струнни инструменти, едва ли щеше да има такова нещо като "класическа музика" и второ - без китара съвременната музика е немислима, в огромната си част. 

Има един абсурден мит, за който се говори твърде често - рок музиката произлизала от афро-американските негри. Негрите ли откриват китарата? Или може би струнните инструменти? Или всички тактове в рока са с африкански произход? Единственият довод за тая теория е, че първите известни изпълнители с електрически китари в САЩ, свирели ритъм&блус песни, които съответно били свързани с афро-американската култура. И толкова. Значи тая теория може да важи, само в случай, че конкретният изпълнител свири музика с тактове от блуса.

Главният въпрос е кой открива за Европа/респективно Америка/ струнните инструменти и китарата, а това са българите. Що се отнася до лирата и арфата, те са разпространени в древна Елада от траките, които са сродни на българите. Показателно е, че Орфей е най-известният музикант на древността, а не някой елин. Но болшинството "българи" вече са свикнали да не знаят какво е културното им наследство и да вярват на коварните изроди, които им обясняват как българите са много примитивни и безкултурни, затова трябва да се учат тепърва на "европейска култура". И то да беше само "европейска"... днешният идиот доброволно е провесил врат на чалгаджийското културно бесило.



"Древните българи са първооткривателите на лъковите музикални инструменти за Европа

Първото описание на лъков инструмент срещаме у византийския хронист Теофилакт Симоката (VI-ти век), който видял в двора на императора трима пленени склави, които вместо оръжие носели музикални инструменти, подобни на гъдулката. Тези трима склави (разбирай скити - прабългари) не могат да бъдат протославяни, защото този инструмент е бил и е напълно непознат на основните славянски народи - поляци, чехи, украинци, руснаци, белоруси. Поради липса на гръцки термин и с присъщата си гръцка консервативност, хронистът нарекъл този инструмент "лира”, въпреки че той няма нищо общо със дотогавашната византийска лира. Друг византийски историк, Теофан по-късно нарича същият или друг подобен инструмент "китара”. Инструментът се разпространява първо на Балканите, после и в Западна Европа.  ...


Интересно е също и другото название - "китара", с което византийският хронист Теофан нарича музикалните инструменти на заловените българи, свирели във византийския императорски двор. Вероятно тук става дума за друг български струнен музикален инструмент от типа на булгарията (фиг. 7). Терминът китара по-късно остава в употреба за означаване на новопоявилите се на Запад струнни инструменти - китари. 


В западноевропейска музикална наука се предполага, че китарите са донесени първо в Испания от арабите (VIII-ми век). Тази хипотеза не може да обясни обаче защо названието за този инструмент идва от Византия, където ранните българи са свирели на подобен инструмент. Това название Теофан вероятно е заимствал от самите музиканти - прабългари, защото подобна дума се използвала при източните иранци и индоариите. Това е думата gāithar на санскрит, която значи "песен". Това е напълно разбираемо, понеже изпълнителите наподобни инструменти могат да пеят под акомпанимент на своя инструмент. При съвременните индийци, подобен инструмен се нарича "ситара или ситра", което е същото. Обратно на горната хипотеза може да се предположи, че както прототипът на цигулката, така и прототипът на китарата, заедно с нейното индо-иранско название, са донесени в Европа от прабългарите."  http://protobulgarians.com/Statii%20za%20prabaalgarite/Gaadulka.htm 

Views: 765 | Added by: Voisil | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *:

Log In

Login:
Password:

Block title

Block content

Block title

«  January 2014  »
SuMoTuWeThFrSa
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Site friends

  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • Entries archive