Welcome Guest

Our poll

Rate the site
Total of answers: 98

Block title

Block title

Block title

Statistics























































































 
Home » 2015 » May » 24 » Българската писменост е Българска
9:15 PM
Българската писменост е Българска

Патологичното отрицание към първобългарските ни корени, което изповядва българската наука от Освобождението до ден днешен, не отминава и въпроса с произхода на българската писменост, наричана мазохистично "славянска". Азбуката, която създават Кирил и Методий - глаголицата, е всъщност преработен вариант на българското руническо писмо и днес това не подлежи на съмнение за всеки, който си направи труда да направи бързо сравнение между двете. България може да се възроди само когато се върне към корените си, които, заклеймени като "езически", са подлагани на безмилостен геноцид от безродниците на всички епохи - про-византийски епископи, гъркомани и фанариоти, масони -"учени", комунисти и пр. 

 

"Глаголицата - славянска писменост, или преработена старобългарска писменост?

Кирил и Методий, създават нова азбука, която дирекно черпи вече познати знаци от тези на древните българи.Глаголицата е създадена през средата на IX век, от братята Кирил и Методий. Днес се твърди че 24 от буквите са директно копирани от ранно гръцки букви, но това твърдение не обяснява защо почти всички глаголически букви имат свой сходства у прабългарската руническа писменост, както бе доказано от д-р Живко Войников, както и между впрочем от редица други автори. Глаголицата и нейният културен принос днес са силно помрачени от постоянно повтаряни клишета, като тези изричани на 24 май, от който едва ли който и да е Българин има полза. За сметка на това в други страни(Македония и Хърватия), тя е на почит, и не се пренебрегва.

/Българите пристигат от Стара Велика България, през 7ми век, носейки със себе си готовия прототип на глаголицата.

Днес във света са познати 2 вида глаголица - ъглова(угла) и обла. Облата глаголицата е оригиналната азбука, като повечето от закръглянията са били създадени за краснопис, и стил. Факт е че Древнобългарските аналози от рунната азбука никога не са имали такива закръгляния. Образно, ъгловата глаголица се доближава повече до писмото, на което древните българи са писали преди Кирил и Методий. Този вид глаголица е преработена със времето, поради придобиването на по-битови нужди от азбука, и естествената потребност за пестене на време при изписване на буквите. Може да се каже че докато Облата глаголица е тази която се е подчинявала на Църковните норми, той Ъгловата е отговаряла на практичният зов за родно писмо, във всекидневието.

Хърватският учен Славомир Самбуняк е един от хърватските учени твърдящи че всички букви във глаголицата, и особено тези от началният объл вид, са изградени по един общ модел чрез графика модул Кръг, със изобразени 8 лъча в него. 

Българският учен Васил Йончев, също поддържа тази теза като добавя че прабългарските руни са в основата си изградени на същият принцип. Това, подкрепено и от безпорните данни че сред заобикалящите ни по-низко развити славянските народи е нямало каквито и да е наченки на писменост до 9ти век, и някакви знаци че такива наченки ще има, може само още повече да доведе читателя до логичното заключение че Глаголицата е преди всичко една преработена българска азбука.

Центрове на интензивно използване на глаголицата са били преди всичко районите на двете български книжовни школи - Преслав и Охрид, както и областта Истрия в Хърватия. Единствено в териториите на Българското землище(България и Македония) и Хърватското(Босна Далмация и Истрия), са запазени по-голям брой писменни надписи на глаголица. Отделни единични находки има намерени в Русия(пренесени от по-късно време), Чехия, и няколко в Сърбия..."     http://samoistina.com/2/glagolica.htm

Views: 1091 | Added by: Voisil | Rating: 4.0/1
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *:

Log In

Login:
Password:

Block title

Block content

Block title

«  May 2015  »
SuMoTuWeThFrSa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Site friends

  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • Entries archive