Welcome Guest

Our poll

Rate the site
Total of answers: 98

Block title

Block title

Block title

Statistics























































































 
Home » 2009 » August » 25 » Експерти: Хората не вярват на полицията и я възприемат като репресивен апарат
3:56 PM
Експерти: Хората не вярват на полицията и я възприемат като репресивен апарат
 
                                                                                      Bulgarian Post
  "Директорът на Европейската програма в Центъра за изследване на демокрацията Чавдар Червенков заяви, че реално случващите се престъпления са шест пъти повече, отколкото броят на тези, които МВР регистрира. По думите му разликата между реално извършени и регистрирани престъпления се увеличава. Червенков посочи като основна причина гражданите да не търсят МВР при престъпление е недоверието в полицията. „За 2008 г. по данни на Националното изследване на престъпността броят на престъпленията е 610 000. Официалната полицейска статистика сочи, че са станали 113 340 престъпления, което означава, че полицията не е потърсена при 50 % от случаите.
По официалната статистика на МВР за 2008 г. най-масовите престъпления са станали против собствеността (кражби, грабежи, измама) – около 70 000, следвани по брой от общо опасните престъпленията - около 29 000. Повечето от гражданите, които не се обръщат към полицията при престъпления, смятат, че органите на реда няма да направят нищо или пък, че не могат да направят нищо”, заяви Червенков.

„Най-големият процент е убеждението на хората, че полицията няма да направи нищо”, подчерта Чавдар Червенков.
„Обществото продължава да приема полицията като репресивен орган. МВР като част от правозащитната система на страната трябва да предприеме стъпки за корекция на положението”, категорични са експертите."
 
  Съвсем естествено е хората да не вярват в полицията - кой може да вярва на една корумпирана и морално деградирала институция, чиито служители са се превърнали в символ на продажничество, жестокост и тъпота? Никой няма да има доверие в полицията, докато органите на реда продължават да въртят далавери с бандитите и симулират дейност само когато трябва да опандизят дребните кокошкари. Не само че нямат доверие, повечето българи откровено ненавиждат униформените "герои" и неслучйно за мнозина полицията се свързва с еничарските корпуси, ползвани за терор срещу населението. Защото любимо занимание на голяма част от ченгетата е да бият и малтретират беззащитни хора, включително жени и деца, къде от комплексарщина и простотия, къде за разнообразие. Ако не промени отношението си към хората, полицията ще остане все така ненавиждана, защото тя трябва да служи на народа, а не да върти далавери и да демонстрира насилие в свободна форма.
Views: 765 | Added by: Voisil | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *:

Log In

Login:
Password:

Block title

Block content

Block title

«  August 2009  »
SuMoTuWeThFrSa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Site friends

  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • Entries archive