Welcome Guest

Our poll

Rate the site
Total of answers: 98

Block title

Block title

Block title

Statistics























































































 
Home » 2013 » January » 16 » Мислещият човек е рядко явление
0:10 AM
Мислещият човек е рядко явление
Мислещите човеци са абсолютно малцинство в световен мащаб и това сякаш ги маргинализира, защото консумиращото готови и насадени мисли мнозинство се паникьосва от идеята, че е възможно самостоятелно да разсъждава и да има свое изградено мнение. Въпреки това всеки отделен индивид от стадото на зомбираните ще скочи като ожилен при такова твърдение, и ще каже, че има собствено мнение по всички въпроси; мисли самостоятелно и независимо, ще изтъкне индивидуализма си... Но в повечето случаи индивидуализмът на днешната тълпа се изчерпва със стадно подчовешко мислене. Тези псевдочовеци попиват лъжите и манипулациите на отровената образователна система, медиите и себеподобните си дебили, преработват ги "козметично" в съзнанията си и след това си самовнушават, че имат свое собствено мнение, плод на собствения им интелект...

За мислещият човек най-характерно е, че гледната му точка надхвърля обичайното противопоставяне теза-антитеза. Двуполюсният модел е бичът, с който "архитектите" на световния ред мачкат и подчиняват милионите умове на милионите роби по света. Немислещите хора са просто роби, защото е робство да живееш в лъжа.

Представата на мнозинството за устройството на света се изчерпва в двуполюсния модел капитализъм-комунизъм, повечето хора не се опитват да си представят, че и двете "идеологии" вредят на човечеството и го израждат. Каквото и да говорят, все стигат до глупавите спорове по оста леви-десни, социалисти-демократи, крайно леви-крайно десни и т.н. У нас умственият блокаж тегне с пълна сила - колко хора познавате, чието мислене не е увредено от лъжовното противопоставяне комунизъм-демокрация? Сякаш напълно са изключили мисленето си и не могат да помислят за алтернатива, която не принадлежи на двуполюсния модел! Едните изпитват носталгия по соца или поддържат леви утопии, другите въздишат по Запада и САЩ. Как да се развива такъв народ, след като е интелектуално кастриран?! 

Какъв е културният модел в представата на повечето българи? Вече го посочихме - отново двуполюсен модел властва над умовете - либералщина-ориенталщина. Привидно противоположни културни течения, но еднакво унищожителни за българската култура и духовност. Либерален западен публичен дом и ориенталски бардак - това е културното "противопоставяне" за НЕмислещите. Има ли разлика по същество - естествено, че не, но за да се види е необходима поне малко мисловна независимост.

Интелектуално-ограничените хора умират да вярват в някакви измислени противопоставяния и да влагат енергията си в тяхната безполезност. Освен генералните "противоборства" , масата бива въвлечена и в по-дребни и частни спорове, отново измислени. Например сега много хора заемат страната на Борисов или Станишев относно партийния живот в страната, въпреки че за мислещия човек е ОЧЕВИДНА антибългарската закваска и на двата политически лагера. Просто зомбираният човек има нужда да заеме едната страна в един измислен спор, макар че ако малко се напрегне, би следвало да разбере, че това е глупост. Спортните пристрастия не са лошо нещо, стига човек да не се вживява в тях като някаква висша идеология и самоопределение. Точно това се забелязва сред немалка част от обществото - феновете на един отбор считат, че врагът им е другият отбор и неговите фенове. Това вече е болно, тези хора не могат да претендират за независимо човешко мислене, защото "идеологията" им се изчерпва с някакъв си футболен клуб, да речем. Така те стават част от измисленото противопоставяне, чиято цел е да направи хоата по-слаби, разделени и зависими от някаква безумно тъпа идея.

Мислещият човек е в състояние да разбере, че немалко аспекти от съвременния напредък на човечеството всъщност са цивилизационен провал и деградация. Например публичните домове и легализираните леки наркотици, приемани от масата просто като средство за развлечение, без ползващите ги да си задават въпроса рушат ли своята личност. Щом е така в модерното общество, значи е добре... Компютрите и интернет имат статут на най-значимото откритие на съвременното човечество, но днес виждаме как са се превърнали в средство за израждане на поколението чрез порнографията, която безпрепятствено и неудържимо струи от виртуалното пространство и залива с помия малки и големи. Така напредъкът се превръща в грозен провал... Въпросът не е само в способността за независимо мислене, определяща е мисловната насока, т.е. устоите и представите за добро и зло. Което ще рече, че колкото и да е умен човек, интелектът му е без стойност ако няма изградена ценностна система.
Views: 593 | Added by: Voisil | Rating: 5.0/3
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *:

Log In

Login:
Password:

Block title

Block content

Block title

«  January 2013  »
SuMoTuWeThFrSa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Site friends

  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • Entries archive