Welcome Guest

Our poll

Rate the site
Total of answers: 98

Block title

Block title

Block title

Statistics























































































 
Home » 2011 » December » 31 » Мога ли да залича безличието
9:35 PM
Мога ли да залича безличието

 Задавам си тоя въпрос во края на настоящата година, а добре ще е да си го зададат още много хора. Става въпрос затова, че трябва да спрем да живеем в лъжа. Лъжем се, че в тази форма сме народ, лъжем се, че отиваме нанякъде, лъжем се в смешни псевдоидеали, лъжем се, че с досегашното си мислене може да очакваме по-добра година и по-добър живот. 

Защо безличие – защото България като явление и българите като народ вече много години нямат лице, нямат ясна позиция за нищо, нямат истина за миналото си, нито вяра в бъдещето. Безлика маса – нека всеки си зададе въпроса кой съм аз, част ли съм от нещо, това нещо какво минало има и какво бъдеще, а какво трябва да има...

Ходът на времето твори история, историята се пише от личности, личностите се раждат от народа, народа би следвало да има ясно съзнание какво е сам по себе си и накъде е нужно да върви. Когато народът няма облик, няма самосъзнание, няма представа накъде е насочен историческия му ход, се раждат твърде много безлики индивиди и съответно историята е безлика, а времето... Времето изглежда толкова жалко, колкото вероятно никога не е било.

Времето е в нас и ние сме във времето, то нас изменя и ние го изменяме... Потребно е по-често да се цитира тази мисъл на Васил Левски. Понеже сега масово чуваме отвсякъде „ такива времена настанаха...” . Не само времето ни изменя, а и ние го изменяме, това сякаш е забравено.

Когато масата е безлика и времето е безлико. Масата няма морал – времето било неморално, масата се интересува само от пари – времената били материалистични, масата не държи на България, България била зле...

Това, което представлява днес България, като държава и болшинството хора, е огромна лъжа, безличие и откровен идиотизъм. Говоря за времето на „прехода” , понеже то ми е познато от съзнателния живот, но отбирам, че лъжата е започнала много преди това, сега е само скапаната кулминация.

Хората не знаят кои са и в каква насока трябва поне да се опитват да изменят времето. Властва простотия и неверие, а най-профанните и най-безверните минават за еталон. Други думи на В. Кунчев ми изникват – „станахме за срамотия и от циганите...” . Сега срамът е пълен, циганията се е разпростряла навсякъде, включително и сред част от тези, които се оплакват от нея. Стигаме до този срам също заради загубата на идентичност и на българско светоусещане, дори циганите не се отказват толкова лесно от корените си, ако и да са долни и презрени.

От време на време има протести заради икономическата криза. Обаче трябва да е ясно – за да искаш по-добър живот, трябва да знаеш кой си и накъде отиваш. Ако всичко се свежда до финансовото задоволяване – това е безлик протест, който не може да пребори причините за всеобщото затъване, а се цели само в някакви дребни последствия...

Изприщвам се вече като чуя „дано дойдат по-добри управници”, примерно ... Ще дойдат от на бабината ви. По-добри управници ще дойдат когато ние станем по-добри управници първо на себе си и оттам на народа и времето.

Настоящето е една абсурдна фикция, тъй като народ и държава в момента са затънали в блатото на безличието. Смешни идеали и самоидентификации, свързани с партии, футболни отбори, гурбетчийски ансамбли, сериали, олелии и т.н.

В момента се намираме в спиралата на историческото безличие, а за да излезем от нея са нужни някои елементарни неща – лъжата да се смени с истина, бездействието да се смени с действие и др.

 

 

Views: 610 | Added by: Voisil | Rating: 5.0/2
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *:

Log In

Login:
Password:

Block title

Block content

Block title

«  December 2011  »
SuMoTuWeThFrSa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Site friends

  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • Entries archive