Welcome Guest

Our poll

По какъв начин ще се възроди България?
Total of answers: 179

Block title

Block title

Block title

Statistics























































































 
Home » 2010 » July » 30 » Може би там ще намерят покой, ама надали
3:16 PM
Може би там ще намерят покой, ама надали
 
"Български астрономи кръстиха астероид на Христо Ботев"

"Комитетът за именуване на малки тела в Слънчевата система към международния астрономически съюз (Харвард-САЩ) одобри предложението на откривателите на астероида 225 238 и го кръсти на името на Христо Ботев. Биографична справка за великият българин е публикувана и в специализираната страница на NASA, съобщиха от Университетският център по Космически изследвания и технологии.
 

Учудващо и за нашите астрономи комисията е преценила, че небесното тяло ще се изписва с двете имена на българския революционер, а не само с фамилното, което е обичайната практика. Астероида е второто небесно тяло кръстено в памет на български революционер. Астрономите от обсерватория „Звездно Общество" са открили 45 астероида от 2005 г. насам, един от които нарекоха на името на Апостола на свободата Васил Левски. "
 
  Със сигурност духовете на Ботев и Левски отново дерзаят на фона на българските съдбини и едва ли кой знае колко се вълнуват от далечните астероиди, които вече носят техните имена. Астрономите, от своя страна, вероятно са решили, че там далече, революционерите ще могат да намерят покой, като не са свидетели на унищожението на България. Защото по времето на Кунчев и Ботьов България беше много по-жива отколкото е сега, по простата причина, че имаше българи. Селата бяха пълни с млади българи, които от своя страна имаха много деца и нямаха никакво намерение да напускат страната, а днес етническият българин е изчезващ вид, с изключение на няколко по-големи града, където българите сякаш  концентрират последните си популации, като изчезналите хети да речем.
 
Но аз се съмнявам, че Лъвски и Ботьов ще се оттеглят на поверените им астероиди. Убеден съм, че тей сега се вълнуют и питат: като толкоз ли е загубен тоя копилаш, та няма кой да разбуни духовете?!
Views: 649 | Added by: Voisil | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *:

Log In

Login:
Password:

Block title

Block content

Block title

«  July 2010  »
SuMoTuWeThFrSa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Site friends

  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • Entries archive