Welcome Guest

Our poll

Rate the site
Total of answers: 98

Block title

Block title

Block title

Statistics























































































 
Home » 2011 » April » 15 » Отворено писмо на Студентите Националисти
3:05 PM
Отворено писмо на Студентите Националисти
Отворено писмо на Студентите Националисти до Ректора на Софийския университет

[15 април 2011]

До Ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски" проф. д-р Иван ИЛЧЕВ

Копие: Декана на Историческия факултет на Софийския университет доц. д-р Пламен МИТЕВ

Уважаеми проф. Илчев,
През изминалата седмица Софийският университет бе замесен в неприятен случай, в който бе погазена свободата на словото – забраната на дискусията "Самоубийствена толерантност” , както и прожектирането на едноименния филм, създаден от Студентите Националисти – студенти от СУ "Св. Климент Охридски” . Мотивите за забраната от Ваша страна бяха, че филмът насажда нетолерантност и противоречи на "демократичните ценности”.

Наясно сме, че основна причина за Вашето решение да забраните дискусията, бе натискът на някои неправителствени организации, начело с Хелзинкския комитет. Въпросният комитет излезе с открито писмо до Вас, в което обяви дискусията за "фашистка и расистка пропаганда” и Ви призова да забраните събитието. Единствено основание на "правозащитниците” да ни нарекат "фашисти” , бе заглавието на филма - "Самоубийствена толерантност” . Тези хора дори не са гледали въпросният филм, но в писмото си до Вас, пишат : " Не е нужен прецизен анализ на цитираната обява, за да се види, че както тя, така със сигурност и филмът, който се рекламира чрез нея, са расистки и проповядват омраза и нетърпимост към една голяма група български граждани – ромите. "

Проф. Илчев, ние протестираме срещу грубата и безцеремонна намеса на Хелзинкския комитет в работата на Вашата администрация и в очевадният стремеж на ХК да Ви диктува какви събития да позволявате или забранявате на територията на Софийския университет. Явно е, че въпросната организация вече има самочувствието на наддържавна институция и последна инстанция, решаваща кое може и кое не може. Това е голям позор не само за Софийския университет, а и за държавата, която е позволила на организации с тъмни и прикрити цели да раздават правосъдие в обществото ни.

Уверяваме Ви, че всички родолюбиви студенти, загрижени за бъдещето на България и Софийския университет в частност, са възмутени и разгневени от наглостта на тези, които наричат родолюбието "фашизъм” и които искат забраната на филм, който дори не са гледали.

Разрастването на циганския проблем е истински бич за обществото, резултат от неадекватната политика на редица правителства. Затова и този въпрос е твърде важен и актуален, за да бъде премълчаван повече. Напълно нормално е да се постави на дневен ред и в университета, където се предполага, че има повече хора, ангажирани с обществените проблеми в България.

Г-н Ректор, призоваваме Ви решително да се противопоставите на подобни вмешателства в администрирането на Софийския университет, като това, извършено от самозабравилият се Хелзинкски комитет. Надяваме се, че в бъдеще ще се ръководите от интересите на студентите, а не на самонарочили се за "правозащитници” организации и кръгове, дразнещи се от проявите на родолюбие в СУ " Климент Охридски” .
Views: 590 | Added by: Voisil | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *:

Log In

Login:
Password:

Block title

Block content

Block title

«  April 2011  »
SuMoTuWeThFrSa
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Site friends

  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • Entries archive