Welcome Guest

Our poll

Rate the site
Total of answers: 98

Block title

Block title

Block title

Statistics























































































 
Home » 2010 » June » 21 » Правете си сметката
12:57 PM
Правете си сметката
Едно китно българско село след пребиваване на мургави подчовеци
 
Прочетете това и си помислете какво ще става с милата ни родина в съвсем близко бъдеще, ако нещо не се промени радикално в управлението и политическия ход на страната. Примитивната мургава сган заграбва всичко по пътя си, поощрявана от всички политически партии, коалиции и т.н. Според логиката на немалко кретени, селото няма значение, затова като чуят, че някое село е буквално заграбено и изтърбушено от мангалоидни подчовешки орди, проявяват безразличие и си мислят, че не ги засяга, с една дума - скотове. Само че това ще стане и с градовете, ако апатията продължи.
 
  От bolgari.net:
 
Голям Дервент: Ромите почти случиха на село

Неотдавна статистиката отчете, че 148 села в България са вече напълно обезлюдени

Но има поне едно, което не само е увеличило жителите си, но е станало притегателно място за желаещите да го населяват. От миналата зима в ямболското село Голям Дервент са се настанили над 200 души. Звучи невероятно на фона на умиращите български села, но само до момента, когато стане ясно, че новоселците са до един роми.

Селото се намира на Дервентските възвишения в Елховска община, на самата турско-българска граница. Историята на заселването му от последните месеци следва класическия сценарий, по който са се образували незаконните гета в повечето големи градове.

Няколко мургави фамилии от други краища на страната, останали без хляб и препитание, се запътват към нови пространства, заемат свободната територия във или около града. И ако до седмица никой не ги подгони, викат други. Постепенно новината, че някъде може безгрижно да се живее, се разпространява, и от всички краища на България започват да прииждат още и още мургави събратя.

Разликата е, че докато в гетата новонастанилите се трябва да си градят някакъв подслон, па макар от картон или тенекия, в Голям Дервент всичко е предварително построено до ключ. Ромите просто са завзели къщите, в които не са заварили да живее никой. Много от тях действително са изоставени, тъй като стопаните им отдавна са починали.

Но немалка част са собственост на трудови мигранти, които с ужас разбират, че собственият им дом е превзет и недостъпен. Един от тях е Христо Димитров. Човекът е прехвърлил 60-те, родом е от Голям Дервент, но понеже там вече нямало какво да се работи, в последните години, преди пенсия, решил да потърси препитание в Несебър. След това смятал да се върне в селото и там да си доживее старините. Но не би.

"Един ден ми се обади мой познат и ми каза на секундата да се връщам в селото, защото там става страшно. Като отидох - гледам къщата ми завзета", разказва Христо. Не стига, че се самонастанили вътре, ами и сложили катинар, че дори той да не може да си влезе. Постройката му е почти опустошена, все едно е имало пожар. Дворът му е целият в парцали и части от съдове, а от оградата със съседския имот не е останало много.

Самонастанилото се семейство е на млади роми от сливенското село Градец. Те разказват, че научили от други свои събратя как в Голям Дервент хем има работа, хем има къде да се живее и не му мислили много. Тръгнали към границата с домочадието.

"Разбирам да нямат къде да живеят, да са потърсили подслон. Айде, да влязат в къщата ми и да живеят там. Ама поне да пазят. А те всичко са унищожили. Дори стената е изчегъртана. Имам чувството, че като вървят по пътя си, помитат всичко наред. Вървят напряко, ей-така са съборили мрежите, дето ги бях опънал", оплаква се собственикът.

Има и други млади семейства от Градец, придошли насам. Пенка е на 29 години, но на външен вид изглежда все едно е на 40. Тя, мъжът й и четирите деца, най-малкото - пеленаче, пък са завзели една от класните стаи на някогашното училище. Мръсни найлони вместо прозорци, дървен нар върху слама вместо легло и животът е прекрасен. Преди инвазията училището е било просто изоставено. Сега е опоскано. Пенка разказва, че повечето роми работели за някакъв местен земеделец.

Кметският наместник на Голям Дервент Донка Георгиева посочи, че става въпрос за бившия служител в лесничейството на Елхово Димитър Иванов, който сега е собственик на терени. Миналата година лесничеят сключил сделка с бившите си работодатели за дърводобив в региона. И като евтина работна ръка наел няколко семейства от Градец. Така сложил началото на ромското пришествие. Според Георгиева обаче работодателят въобще не помислил за лавинообразния ефект при ромите. А и не се погрижил да им потърси подслон. Дал им работа, а за покрив над главите им ги оставил да се оправят сами.

"Аз съм абсолютно безпомощна да направя каквото и да е, оплаква се кметският наместник. - Нито мога да възстановя унищожените имоти на хората, нито да изгоня самонастанилите се фамилии. Селяните ме обвиняват, че едва ли не аз съм помогнала на циганите да нахлуят в селото. А то е ясно кой е виновен." От своя страна, Иванов отрича обвиненията и вдига рамене: "Никого не съм настанявал в чужди имоти. Селото не е моя собственост".

В Голям Дервент все още живеят и неколцина българи на пределна възраст. Дядо Андрей, който е на 82 години, описа как за малко не са завзели и неговата къща под носа му. "Тъкмо ще си лягам една вечер и гледам в тъмнината две сенки. Аз недочувам и не съм разбрал как са влезли. Ама веднага грабнах бастуна и ги подгоних, та избягаха. Сигурно са си мислили, че и моят имот е изоставен. Знам ли дали друга някоя вечер няма да ме затрият, докато спя", кахъри се той.

След тази случка обаче се е снабдил с една сопа и винаги гледа да му е под ръка, за да се отбранява. Нямало обаче кой да спаси съседната къща. Ромите всеки ден наминавали през нея и в момента тя е изтърбушена. На фона на всичко обаче възрастните хора в селото поне вече знаят какво представлява сателитната чиния. Няма ромско семейство, което да не се е снабдило с такава. Една е курдисана и на порутеното училище.

Голям Дервент вече се оказа проблем и за EVN. В къщите с роми светлината никога не гасне, музиката е на шест, а ток не се плаща. Местните селяни разказаха, че инкасаторките редовно имали проблем с мургавите новодомци. От централата на електроразпределителното дружество в Пловдив обещаха да извършат проверка. За същото дадоха дума и шефът на РПУ- Елхово Димитър Николов и заместник-кметът на общината Христо Христов.

Докато в полицията знаеха за проблема, в общинския център научиха за него от "Сега". Полицай Николов обясни, че се работи по случая, но не той, а съдът е органът, който може да настанява или да гони хора. А зам.-кметът обеща да съдейства на местните жители.

И чудо - властта взе, че реши да си свърши работата.

Докато в "Сега" подготвяхме материала, кметският наместник Донка Георгиева се обади радостно, че с помощта на полицията и общинската власт ромите били изселени. "Благодаря на полицията и на общината, с чието съдействие се отървахме. Аз се бях отчаяла вече и не знаех какво да правя, докато един ден ги изселиха всички", разказа Георгиева.

Цялата ромска общност, както придошла в Голям Дервент, така вкупом се насочила към други съседни места. Според Георгиева в момента мургавите фамилии са се заселили в съседното село Жребино. Там обаче хората, знаейки за случката в Голям Дервент, вече били подготвени и не ги пуснали въобще да припарят.

Донка Георгиева обяснява: "Доколкото разбрах, селяните в Жребино са си пазили домовете и циганите опитали да влязат в селото, ама никой не ги пуснал вътре. Та се отказали да се населват, ами са си направили лагер в близката гора. Къде ще ходят после, вече не знам. Дано не идват повече при нас".

Бел. ред. - Авторът е кореспондент на вестник "Сега" в Бургас - Р. С.
Views: 769 | Added by: Voisil | Rating: 0.0/0
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *:

Log In

Login:
Password:

Block title

Block content

Block title

«  June 2010  »
SuMoTuWeThFrSa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Site friends

  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • Entries archive