Welcome Guest

Our poll

Rate the site
Total of answers: 98

Block title

Block title

Block title

Statistics























































































 
Home » 2014 » March » 25 » Претопените псевдобългари
9:09 AM
Претопените псевдобългари

Псевдобългарите не могат да осъзнаят, че налагането на небългарски поп-фолк и баналните турски сериали e изява на антибългарската културна експанзия. Или ако осъзнават не им пука - и в двата случая са претопени идиоти, чието българско е само в паспортите им.

"Турска инвазия покосява ежедневието на българина

„О, неразумни юроде, поради що се срамиш да се наречеш българин?", пише Паисий Хилендарски през ХVIII век. Преди неговата „книжка" да даде старт на Възраждането, което ни е обособило като нация, част от българското общество се е срамувало от произхода си.

Макар тогава българите да са имали различни причини от днешните, от които да се срамуват, историците оправдават предците ни. Според тях необразованият, който не знае откъде идва и накъде отива, който живее всеки ден в страх, не може да вярва в произхода си и да е благодарен, че е българин. Е, ситуацииите между ХVIII и XХI век твърде много си приличат, макар привидно двата исторически периода да нямат нищо общо. Днес България е на дъното по всички показатели в Европейския съюз, доходите са ниски, безработицата расте и докато хората се борят за оцеляването си, трудно могат да изпитват чувство на гордост от факта, че някога са били велика нация.

Още през Възраждането Паисий Хилендарски и неговият последовател Софроний Врачански виждат най-голямата заплаха не в турците, а в гърците, които засилват своето културно влияние върху християнското население и много от нашите предци започват да се гърчеят.

Сега ситуацията не е по-различна. Докато българинът се мъчи да се приобщи към богатите европейски държави, в ежедневието ни все повече присъства част от културата, бита и историята на южните ни съседи. Турските сериали са по всички телевизии, ориенталски маанета се чуват от всяка втора кръчма, известни анадолски автори стоят на редицата с бестселърите в книжарниците, а отскоро и кабеларките започнаха да пускат „етнопакети".

Разбира се, нашите „националисти" скачат срещу новините на турски език по БНТ, но не обръщат никакво внимание на това, което се случва около нас в ежедневието ни. Идеята на новините на турски език по БНТ бе ясна - нашите турци да научават новините от българската телевизия, да чуват събитията така, както ги виждат нашите институции, а не да обръщат сателитите към Истанбул.

И докато Волен и Расате правят митинги пред сградата на националната телевизия, всеки ден стотици хиляди българи слушат Таркан, плачат на любовните сцени с Сонгюл Йоден и Къванч Татлъту и четат романите на Орхан Кемал.

Турското културно влияние върху средния българин (не онези, които ходят всеки петък в джамията и са с ориенталски имена) не е било толкова голямо дори през османското иго. Спорадични изяви на националистите и настроенията на обществото срещу ДПС показват само някакви моментни признаци на имунната система на българското самосъзнание.

Не е тайна, че ислямско-консервативното правителство в Анкара, начело с Реджеп Ердоган, се възползва от т.нар. сапунки, за да си подкрепи завоевателната дипломация, която провежда. Призивите за възраждане на Османската империя също започват да събира все повече поддръжници и след филмирането на „Великолепният век" и „Завоеванието на Константинопол".

„Горда съм чрез сериала да покажа истинското лице на Турция", заяви звездата в „Перла" Сонгюл Йоден, застанала редом до Реджеп Ердоган в едно телевизионно интервю.

Изкривените исторически факти и събития и показването на „истинското лице" на Турция пък има огромно психологическо влияние върху зрителите. Те възприемат истината на режисьорите и сценаристите за редица събития, които имат и пряко отношение към българската история. Зрителят се привързва към главните герой и започва да си изгражда съвсем различна представа за южната ни съседка, която е близка до тази на хората с турско самосъзнание.

Така, докато всички се плашим от турска инвазия, чрез разпродаване на български земи на чужденци и стъпването на големи фирми от Анадола у нас, то завладяването вече е започнало. И то там, където ударите са най-съкрушителни - върху нашата култура, която е сърцето на българската идентичност..."             http://www.snews.bg/bg/statiya/turska-invaziya-pokosyava-ezhednevieto-na-balgarina:44769      

Views: 851 | Added by: Voisil | Rating: 5.0/1
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *:

Log In

Login:
Password:

Block title

Block content

Block title

«  March 2014  »
SuMoTuWeThFrSa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Site friends

  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • Entries archive