Welcome Guest

Our poll

По какъв начин ще се възроди България?
Total of answers: 179

Block title

Block title

Block title

Statistics























































































 
Home » 2011 » September » 21 » Сергей Бодров - актьор от друга величина
2:09 PM
Сергей Бодров - актьор от друга величина
Най-ярка следа Бодров остави с образа на Данила в "Брат" 
Величина, непозната за повърхностното и комерсиално американско кино, филмите на Сергей Бодров/1971 - 2002/ нямат нищо общо с останалите съвременни кино продукции - а именно този бълвоч от семпли сюжети, помпозност и куп ефекти, които с нищо не обогатяват човешкия дух. 
 
На 20 септември, преди 9 години, ледена лавина погуби младия Бодров и снимачния му екип, по време на снимки в Северна Осетия. Киното загуби много. Не само руското, не само киното. Талантът на родения в Москва актьор е непознат и недостижим за цялата сюрия холивудски "звезди" , дори няма база са сравнение - при тях филмите са просто средство за кеш чрез пошли ефекти, влияещи върху първичните възприятия на тълпата. Ролите на Сергей Бодров имат за цел да оставят послание на зрителите, хората да се замислят за наистина важните и стойностни неща. Това дори не е актьорска игра, защото Сергей не играе, а изглежда напълно естествено, сякаш няма камери; това е другата величина, непостижима за западния комерсиализъм и материализъм. 

От едно изказване на Бодров до голяма степен се вижда причината за това неповторимо излъчване и въздействие във филмите: "Често го повтарям - не съм актьор. Актьорът е нещо друго. Ролята за мен не е професия, а действие. "

Сергей Бодров дебютира с по-значима роля в "Кавказки пленник" /1996/ и веднага пленява с харизмата си, но емблематична за него и цялото кино остава ролята в "Брат" и "Брат 2" . Героят на Бодров - Данила, изглежда обикновен младеж, дори първичен и неошлайфан, но тук сякаш се крият и най-големите му достойнства. Сергей коментира критиките към Данила: " Знам, че Данила е обвиняван от критиците в примитивност и простота, отчасти приемам това. В тази връзка имам една представа: примитивните хора седели около огъня в пещерите си и не се интересували от нищо, освен да ядат и да се размножават. Тогава един от тях се изправил и казал някои прости истини - трябва да са задружни, да уважават жените, да държат на приятелството и близките..."

Филмът "Брат" е атакуван от критиците с обвинения във фашизъм и расизъм, един шаблонен подход, когато някой със своята продукция покаже иначе явни и неоспорими факти, свързани с обективното представяне на дадена етническа общност, проявяваща паразитиране. Но въпросните критици атакуват с подобни термини дори тези, които пропагандират защита на моралното и доброто с всички сили и средства. Един от основните доводи за критиките е представянето на чеченците като престъпници и хора с нагло и арогантно поведение/ Не си ми брат, гнидо черногъза!/, което е самата реалност, но еврейските критици не могат да го преглътнат, а и Данила изразява мнението си към тях в сцената с бедния немец " Евреин ли си? Аха, немец... евреите не ги харесвам много..." 

Данила е колкото обикновен, толкова и необикновен руски младеж, който няма нищо общо с шаблоните, налагани от медиите и киното. А този младеж не е предубеден към немците, за разлика от евреите, не търпи своеволията на престъпната чеченска общност, воден е от ценности, които нямат нищо общо с нахлуващия материалистичен американизъм. Да, той стреля и убива, но във всеки момент личи, че чувството за справедливост е водещо в действията. Смел младеж, който борави отлично с оръжие в ръка, скромен, но несломим и съвестен, неслучайно Бодров придобива митичен статут с ролята на Данила, а след смъртта си през 2002 г. се превръща в легенда. 

"Сила в правде!" Втората част на "Брат" също е изключително провокативна към предубедената шаблонизирана критика. Този път американизмът е разобличен като лъскава опаковка без съдържание. Освен баналните критики за расизъм, обвиненията към филма са и в "американофобия" . Всъщност, ако не беше "Брат 2" , вероятно нямаше да разберем, че на територията на САЩ може да се създаде игрален филм, който изглежда толкова истински и неподправен. Цялата житейска философия на американския мултикултурен модел е разкрита като несъстоятелна и противочовешка. " Тук всичко е просто така, освен ако не става дума за пари..." . Филмът е "обвинен" в подбуждане на расистки идеи; ролята на негрите в американското общество наподобява тази на чеченците в руското. Отново Данила стреля и убива, отново убива само негодници и откровени боклуци, но не като в тъпите екшън филми, всичко изглежда истинско и без излишни фойерверки, всичко е подчинено на правдата, а не просто на някакво дебилно зрелище. Групата "ДДТ" дори се отказва от участие в сцена от филма, защото била "чудовищна и националистическа" . Става въпрос за сцената, в която Данила изтрепва бандитите и уродите в нощния клуб на американеца, който върти бизнес и с порно филми. Това доказва, че критиците на национализма и родолюбието се явяват едно и също с критиците на правдата и морала. 

Факт е, че Сергей Бодров не е просто продукт на някаква школа, било то руската или друга. "Брат" се превърна във филмова величина и еталон, тъй като самият Бодров е истински еталон с неподражаемия си талант и неповторимо излъчване. Вечна памет на "Вечно молодой" Сергей Бодров.
Views: 1225 | Added by: Voisil | Rating: 5.0/1
Total comments: 0
Name *:
Email *:
Code *:

Log In

Login:
Password:

Block title

Block content

Block title

«  September 2011  »
SuMoTuWeThFrSa
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Site friends

  • uCoz Community
  • uCoz Manual
  • Video Tutorials
  • Official Template Store
  • Best uCoz Websites
  • Entries archive